Drømmer, mål, konsekvenser og stayerevne

De aller fleste barn og unge går med en drøm om hva de skal bli når de blir voksen. For mange unge fotballspillere er denne drømmen å bli like god eller bedre enn dagens store stjerner; Messi og Ronaldo. Det er utrolig kjekt å trene barn som bærer på disse drømmene. Barn som ikke ser noen begrensninger på hvor god de kan bli.

Noen av disse barna tar drømmene sine videre og setter seg mål. Mål som sier noe om hvor god de skal bli, hvilken liga de skal spille i og hvilken klubb de skal spille for. Mål som setter retning og stiller krav til treningsarbeidet, hverdagen og livsstilen. Når du hører på folk som har nådd langt innen idrett er stort sett alle samstemt på at det å sette seg mål har vært viktig for dem.

BA 11.okt 2008

Christian Kalvenes opplevde guttedrømmen på Turf Moor

Å sette seg mål er enkelt. Det som er vanskelig er å ta konsekvensen av målene. Hvis målet ditt er å bli proff i England, spille på det norske landslaget eller bli verdens beste fotballspiller så medfører det konsekvenser. Konsekvenser for hvor mye du må trene, hva du må trene på, hvordan du må trene osv. Men det medfører også konsekvenser for hverdagen og livsstilen din. Mange ting må du velge vekk. Spesielt i ungdomsårene kan man føle ensomhet når man stadig vekk må prioritere treninger, kamper og restitusjon framfor å være med på sosiale aktiviteter og helgeturer med kompiser og klassekamerater.

Det vanskeligste er å ha stamina og stayerevne. Det å ta konsekvensen av målene sine dag etter dag, måned etter måned og år etter år. Spesielt når ingen andre tror på deg, du møter sportslig motgang og du begynner å tvile på egne ferdigheter og om målene er oppnåelige. Da er det vanskelig å fortsette å ta konsekvensene. Da er det vanskelig å prioritere bort ting du har veldig lyst til. Og da, mer enn noen gang er det viktig med stayerevne og målutholdenhet.

For min egen del var det nyttig å sette delmål som ga påfyll av inspirasjon og motivasjon ved måloppnåelse. Likeså var stayerevne gjennom tøffe perioder og at jeg aldri slapp tak i drømmen avgjørende for hvordan fotballkarrieren min tok form.

Christian Kalvenes

 

Kontakt

Kontakt christian.kalvenes@kjuagutten.no hvis du ønsker foredraget «Fra Mulebanen til Wembley» for ditt idrettslag eller bedrift.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *